Menü Bezárás

Elöregedő, elnéptelenedett falvak, zsúfolt, mégis magánnyal küzdő városok – nagyon leegyszerűsítve ez a technológiai fejlődés és az urbanizáció egyik negatív következménye. A jelenség nem csak hazánkat, hanem Európa, sőt a világ számos országát sújtja. Sokan már felismerték, hogy ennek hosszú távon nem lesz jó vége, ezért számos ötletet, projektet indítottak el a folyamat megfordítására. Alsómocsolád is több ilyen programot indított az elmúlt évek során, most pedig Magyarország első új típusú közösségét készül létrehozni.

A technológiai fejlődés és az urbanizáció miatt már évtizedek óta elkezdődött a falvak elnéptelenedése. Egyre kevesebben dolgoztak a vidéki életet meghatározó mezőgazdaságban, a városok kínálta lehetőségek sokakat vonzottak, hiszen jobb megélhetést biztosítottak. A folyamat ma is tart, ráadásul mivel az iskolák is a városokban vannak, a falvakból származó fiatalok többsége tanulmányai után már nem tér vissza szülőhelyére.

Ugyanakkor a városiak az elmagányosodástól szenvednek. Miközben több ezren – sőt, millióan – élnek egymás mellett, mégis távol vannak egymástól, az utcán és a tömegközlekedési eszközökön szinte már szemkontaktus sincs, az emberek sokszor a szomszédjukat sem ismerik, kevés a valódi interakció, mindenki csak része az „arctalan tömegnek”. A zsúfoltság, a zaj, a légszennyezés miatt sokan vágynak – vagy visszavágynak – vidékre, a csendre, a nyugalomra, a tiszta levegőre, az egészségesebb életmódra, ahol a gyerekek nyugodtan játszhatnak akár az utcán is, és az emberek köszönnek egymásnak, ismerik, és sokszor segítik is egymást, valódi közösségeket alkotva. A megélhetési lehetőségek hiánya viszont gátat szab ezeknek a vágyaknak.

A kistelepülések vezetői persze tisztában vannak az elnéptelenedés problémájával, és számtalan ötlettel, programmal igyekeznek visszacsábítani az embereket falujukba. A közelmúltban egy olasz falu vált híressé azzal, hogy igen komoly összeget ígért az odaköltözőknek – sajnos munkalehetőséget viszont nem tudott ajánlani. Magyarországon is sokféle ötlettel találkozhatunk: van, ahol ökofalut hoztak létre, míg máshol külföldi beköltözők mentik meg a települést a teljes elnéptelenedéstől.

Alsómocsolád is egyike azoknak a falvaknak, amelyek a folyamatosan csökkenő lakosság problémájával küzdenek. Pedig a több mint 700 éves múltra visszatekintő község szerencsésebb helyzetben van: a környéken van munkalehetőség, az önkormányzat pedig nagyon aktív: számos fejlesztési programot valósított már meg, a többi között a Jövő-Szövő műhelyt, amely szakértők bevonásával igyekszik megoldást találni arra, hogyan csábítsanak beköltözőket a faluba, de olyanokat, akik a már meglévő, összetartó közösségnek is részesei lesznek.

A község most még egyet lépett: pályázatot hirdetett a vidéken letelepedni vágyóknak, akik az otthonteremtéshez, és a beilleszkedéshez is minden segítséget megkapnak, ezen kívül pedig közösségi vállalkozásban is együttműködhetnek. Ez egy olyan szervezeti forma, amelyben a résztvevők megteremtik megélhetésüket, miközben közösséget is alkotnak, tehát olyasmivel foglalkoznak, aminek látják az értelmét, és olyanokkal dolgoznak együtt, akikkel jól érzik magukat. Így jön majd létre Magyarország első új típusú közössége Alsómocsoládon.

A pályázat 2019. január 15-ig tart, részleteiről itt olvashattok.